Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Copyright ©2017 imr.gr

Disable Preloader
Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Εγκαίνια ι. Ναού Αγίου Αντωνίου

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013 τελέστηκαν, με την συμμετοχή πλήθους πιστών και την παρουσία του Δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, τα Εγκαίνια  των ιερών Παρεκκλησίων Παναγίας Παμμακαρίστου και Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου (κατακόμβη) του ενοριακού ιερού Ναού Αγίας Σκέπης πόλεως Ρόδου (περιοχή Καρακόνερου), με αποτμήματα ιερών λειψάνων των Αγίων Ιερομαρτύρων Χαραλάμους και Κυρίλλου του Λουκάρεως και της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας.

Το ιερό Παρεκκλήσιον της Παναγίας είναι αρχαίος ταφικός θάλαμος και αποτελεί τον χώρο ευρέσεως της ιεράς Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου. Αμέσως μετά την εύρεση διαμορφώθηκε σε ιερό Ναό, Παρεκκλήσιο του κοιμητηριακού ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου. Αργότερα πάνω από το Παρεκκλήσιο κτίστηκε ο μονόκλιτος Ναός της Αγίας Σκέπης και ιδρύθηκε η ομώνυμη Ενορία.

Οι ανάγκες της Ενορίας οδήγησαν στην απόφαση προσθήκης δεύτερου κλίτους αφιερωμένο στον Αγιο Ευθύμιο Ρόδου, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης. Ο χώρος που δημιουργήθηκε κάτω από το νέο κλίτος, συνεχόμενος με τον χώρο της κατακόμβης διαμορφώθηκε σε δεύτερο Παρεκκλήσιο, το οποίο αφιερώθηκε στον Αγιο Αντώνιο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφώνησε ο Εφημέριος του ιερού Ναού π. Γαβριήλ Γιατρού με τα παρακάτω λόγια:

«Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Ως Εφημέριος του Ιερού τούτου Ναού αισθάνομαι σήμερα ανεκλάλητη χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί μετά από 14 μήνες συνεχούς, επίμονης και επίμοχθης εργασίας και επίβλεψης αποπερατώθηκε τελικά -με  την χάρη του Θεού και την δική σας ευλογία-ο κατανυκτικός τούτος ιερός Ναός, ο οποίος αφιερώθηκε στον ασκητή και καθηγητή της ερήμου τον Μέγα Αντώνιο· ταυτόχρονα δε, ανακαινίσθηκε και η παρακείμενη κατακόμβη που πλαισιώνει τον Ιερό  Ναό μας, που αφιερώθηκε στην Παναγία την Παμμακάριστο, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του δευτέρου κλίτους του ιερού Ναού μας, του οποίου τα Εγκαίνια ελπίζουμε να εορτάσουμε σύντομα.

Μαζί με εσάς που προτοστατήσατε στο μεγάλο αυτό έργο είμαι σίγουρος πως βαθιά συγκίνηση και χαρά διακατέχει σήμερα και ολόκληρο το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ενορίας μας, το οποίο είχε από ετών μύχιο πόθο να μεγαλώσει ο ιερός Ναός για να επαρκεί στις ανάγκες μιας πυκνοκατοικημένης συνοικίας της πόλεως μας.

 Όπως όλοι γνωρίζουμε οι δυσκολίες  που προκύπτουν από τέτοιου είδους εργασίες είναι τεράστιες τόσο σε οικονομικούς πόρους όσο και σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και πολλές φορές εξελίσσονται σε πολυδαίδαλες και χρονοβόρες. Όμως όλα αυτά ξεπερνιούνται με τη δύναμη της πίστεως, η οποία είναι τελικά ο αλάνθαστος οδηγός και το στήριγμα για κάθε θεάρεστο έργο. Έτσι, και στην περίπτωση του δικού μας Ιερού Ναού η βοήθεια του Θεού και η στήριξη των ανθρώπων της Εκκλησίας ήρθαν αρωγός σε αυτό το δύσκολο  πνευματικό έργο.

Από τη θέση αυτή του εφημέριου του Ιερού Ναού καθώς και του Προέδρου της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους συντελεστές της μεγάλης αυτής προσπάθειας- που δεν είναι και λίγοι- και σε αυτούς σήμερα θα ήθελα επιγραμματικά  να αναφερθώ: 

Σεβασμιότατε, όπως προείπα, η προσπάθεια αυτή ολοκληρώθηκε με τη δική σας επίβλεψη και ευλογία. Δεν ήταν λίγες οι φορές  που ήλθατε και επιβλέψατε προσωπικά τις εργασίες του Ιερού μας Ναού και βοηθήσατε τα βέλτιστα με την καθοδήγηση, τις πολύτιμες συμβουλές, και την πολύχρονη εμπειρία σας. Η ενορία και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού, σάς ευχαριστεί θερμά.

Να ευχαριστήσω θερμά και την αμέριστη συμπαράσταση των αρμοδίων υπηρεσιών της Ρόδου (κτηματολόγιο-αρχαιολογική υπηρεσία-Δήμο Ρόδου) που στάθηκαν πολύτιμοι αρωγοί και συνεργάτες στο δύσκολο έργο μας.

Πολλές ευχαριστίες επίσης, ανήκουν και στους επιβλέποντες πολιτικούς μηχανικούς: στην κ. Μασαούτη Μαρία, στον κ. Καζούλλη Μανώλη και τον κ. Χατζημιχαήλ Νικήτα τόσο για την εκπόνηση των σχεδίων όσο και για την σχολαστική επίβλεψη των έργων.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και στη δραστήρια ομάδα της Ερανικής Επιτροπής, η οποία εργάσθηκε και εργάζεται μέχρι σήμερα αόκνως με μοναδική αμοιβή την ηθική επιβράβευση που αντλεί κάποιος από την προσφορά του σε ένα τόσο μεγάλο και θεάρεστο έργο.

Σημαντική βοήθεια επίσης, στη πολύμηνη προσπάθειά μας υπήρξε και εκείνης της εκτός των συνόρων της χώρας μας προερχομένης, των ομογενών συμπολιτών μας τόσο  από τον Καναδά όσο και από τη μακρινή Αυστραλία, οι οποίοι με πατριωτικό πόθο και αφοσίωση στην Παναγία προσέφεραν  αξιόλογες δωρεές από το υστέρημά τους για την επιτυχή αποπεράτωση έργων ιερών στην πατρίδα τους.

Κλείνοντας, να ευχαριστήσω και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού  Ναού για την υποδειγματική, συντονισμένη, άψογη και φιλότιμη συνεργασία τους όλο αυτό τον καιρό, καθώς και όλους εκείνους τους αφανείς ανθρώπους της πίστεως που με οποιοδήποτε τρόπο αγκάλιασαν και στήριξαν το δύσκολο αγώνα  μας -και εκουσίως θέλησαν να παραμείνουν αφανείς-ώστε να φτάσουμε στην εύσημη τούτη ημέρα των εγκαινίων.

Με αισθήματα απείρου ευχαριστίας προς τον εν Τριάδι Θεό και ευγνωμοσύνης προς το πτόσωπό Σας κλείνω τον λόγον με τον λειτουργικό ύμνο· «Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον, από του νυν και έως του αιώνος».

Ο Σεβασμιώτατος στην αντιφώνηση σου επαίνεσε τον Εφημέριο π. Γαβριήλ και την Εκκλησιαστική Επιτροπή για την προσπάθεια και τον ζήλο τους, ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν και βοηθούν το έργο της ανέγερσης και αποπεράτωσης του ιερού Ναού και ευχήθηκε σύντομα να έλθει η ημέρα των Εγκαινίων του ιερού Ενοριακού Ναού.

Σε ανάμνηση της ημέρας των Εγκαινίων ο Σεβασμιώτατος φύτευσε πίσω από το ιερό Βήμα του Ναού ένα κυπαρίσση.

Share: