Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Copyright ©2017 imr.gr

Disable Preloader
Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Μνήμη Αγίου Αντίπα, Επισκόπου Περγάμου

Την Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014, στον Καθεδρικό ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εορτάστηκε για πρώτη φορά από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Δωδεκανήσου η μνήμη του προστάτου των Οδοντιάτρων Αγίου Ιερομάρτυρος Αντίπα, Επισκόπου Περγάμου. Κατά την Θεία Λειτουργία την οποία ετέλεσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς Μητροπόλεως π. Ιωάννης Χαλκιάς, ἐχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος στην ομιλία του συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου για την πρωτοβουλία τους να εορτάζεται κατ᾽ έτος πανηγυρικά ο προστάτης Άγιος τους στον ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, όπου και θα βρίσκεται η Εικόνα του.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας μίλησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ.  Διακογεωργίου Νικόλαος, την προσφώνηση του οποίου παραθέτουμε:

«Σεβασμιώτατε, σεβαστοί Πατέρες, επίσημοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι, καλημέρα σας.

 Σήμερα τελευταία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής και λίγο πριν μπούμε στην κατανυκτική Μεγάλη Εβδομάδα είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι γιατί εορτάζουμε για πρώτη φορά επίσημα εδώ στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού, τον Προστάτη του Συλλόγου μας Άγιο Αντίπα και έτσι εκπληρώνουμε μία  επιθυμία μας την οποία είχαμε ψηφίσει και ομόφωνα στη τελευταία Γενική Συνέλευση μας στις 28/3/2014. Από σήμερα και κάθε χρόνο τέτοια ημέρα θα εορτάζουμε τον Άγιο Αντίπα και έτσι θα έχουμε κοινό σημείο αναφοράς αλλά και επικλήσεως μας, τον μεγάλο αυτό Άγιο, τον σύναθλο των μαρτύρων, τον πανευκλεή Ιεράρχη της Περγάμου, τον μέγα ιατρό της δεινής των οδόντων νόσου, ο οποίος έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Δομιτιανού (81-96) και ήταν σύγχρονος των Αγίων Αποστόλων. Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης αναφέρει για τον Ιερομάρτυρα Αντίπα ότι κατά την διάρκεια του μαρτυρίου του, προσευχόταν μέσα από την καρδιά του ζητώντας από τον Θεό μεταξύ άλλων, όσοι τον επικαλούνται στις προσευχές  τους να ανακουφίζονται από τους πόνους από τους οποίους υποφέρουν και ιδιαιτέρως από τον βασανιστικό πόνο των δοντιών.  

Θέλω εκ μέρους της Δοίκησης του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου να ευχαριστήσω θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο για την ολοπρόθυμη αποδοχή του αιτήματος μας να ανακηρυχθεί ο Άγιος Αντίπας ως Προστάτης μας. Η τόσο όμορφα αγιογραφημένη βυζαντινή εικόνα που όλοι ασπασθήκαμε θα φυλάγεται εδώ, μέχρι να αποκτήσουμε την μόνικη στέγη μας και να την μεταφέρουμε εκεί για να κοσμεί το γραφείο μας και να είναι ένα ορατό σημείο  δύναμης και ελπίδας για όλους τους αγαπητούς συναδέλφους Οδοντιάτρους.  

Ευχαριστώ επίσης θερμά τους άρχοντες του τόπου μας, τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές που παρίστανται σήμερα εδώ στον πρώτο επίσημο εορτασμό και τους διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε τις ποικίλλες δράσεις μας που έχουν σκοπό να απαλύνουν τα πολλαπλά προβλήματα ασθενών ομάδων συμπολιτών μας. Όλοι μας νοιώθουμε ότι είμαστε κομμάτι αυτής της κοινωνίας που τόσο υποφέρει και έτσι προσφέροντας τις αφιλοκερδείς υπηρεσίες μας με αγάπη,  βάζουμε με τονξεχωριστό αυτό τρόπο, την δική μας αισιόδοξη πινελιά.

Τέλος ευχαριστώ τα μέλη της Διοίκησης για την αγαστή συνεργασία και για την πραγματοποίηση και αυτού του στόχου που θέσαμε και επίσης ευχαριστώ θερμά όλους εσάς τους αγαπητούς συναδέλφους Οδοντιάτρους και όσους ήλθατε σήμερα στην Εκκλησία για να τιμήσουμε τον Άγιο Αντίπα που εύχομαι να είναι πάντα  αρωγόςστις προσπάθειες μας και η χάρη του να μας σκεπάζει όλους.

Χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση».

Share: