Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Copyright ©2017 imr.gr

Disable Preloader
Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Εγκαίνια ι. Ναού Παναγίας Γερόντισσας, Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και του Αγίου Κυρίλλου του Φιλεώτου

Την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησίας μας εορτάζει την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της "Γερόντισσας" και την Μνήμη των Οσίων Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και Κυρίλλου του Φιλεώτου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τα Εγκαίνια του παλαιού ιερού Ναού της Αναλήψεως του Κυρίου, στην ομώνυμη συνοικία και τον αφιέρωσε στην Παναγία την Γερόντισσα και στους Οσίους Πορφύριο και Κύριλλο. Στο φυτό της Αγίας Τραπέζης κατατέθηκαν τα τίμια λείψανα τῶν Αγίων Ιερομαρτύρων Κυρίλλου του Λουκάρεως, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, και Παρθενίου του Παγκώστα  του Πατμίου, και των Ἁγίων Μαρτύρων Γαβριήλ και Κυρμιδώλους των εν Αιγύπτω μαρτυρησάντων.

Ο ιερός Ναός, ρυθμού μονόχωρης βασιλικής με νάρθηκα, ήταν οθωμανικός σταύλος, καθαρίστηκε και μετασκευάστηκε σε ιερό Ναό από τον μακαριστό Πρεσβύτερο Σάββα Φιλιππάκη το έτος 1977 και εξυπηρέτησε τις ανάγκες της Ενορίας μέχρι την ανέγερση του μεγάλου ιερού Ναού της Αναλήψεως. Ἐκτοτε σπάνια άνοιγε για λατρευτική χρήση. Ανακαινίστηκε ἐκ βάθρων τους τελευταίους μήνες και εξοπλίστηκε χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του Προσϊσταμένου της Ενορίας Αρχιμ. Ιωαννικίου Αναγνώστου με σκοπό να τελούνται σε αυτόν οι καθημερινές Ακολουθίες της Ενορίες και οι ιερές αγρυπνίες.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ των άλλων, συνεχάρη τον Προϊστάμενο π. Ιωαννίκιο και την Εκκλησιαστική Επιτροπή, και επιβράβευσε με την επίδοση τιμητικής "πλακέτας" την κ. Σεβαστή Απόκοτου, η οποία επί δεκαετίες φρόντιζε αφιλοκερδώς τον ιερό Ναό και τον κρατούσε καθημερινά ανοικτό.

Share: