Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Copyright ©2017 imr.gr

Disable Preloader
Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Πανήγυρις Πολιούχου

Υπό συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων, η πόλη της Ρόδου εόρτασε τον Πολιούχο Άγιό της, τον Άγιο Νεομάρτυρα Κωνσταντίνο τον Υδραίο, στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου ο Άγιος ετάφη και στον οποίο φυλάσσεται η ωλένη εκ της χειρός του, καταλειφθείσα από την μητέρα του Μαρίνα, όταν παρέλαβε το 1803 τα ιερά Λείψανά του και τα διακόμισε στην Ύδρα.

Το εσπέρας της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου τελέσθηκε Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, κατά τον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νουβίας κ. Σάββα και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπω Στρατονικείας κ. Στεφάνου και Ολύμπου κ. Κυρίλλου, με τη συμμετοχή των Ιερέων της πόλεως και την παρουσία του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου, του διατελέσαντος Περιφερειάρχου κ. Ιω. Μαχαιρίδη, των Δημάρχων Ρόδου κ. Φωτίου Χατζηδιάκου, Σύρου-Ερμούπολης κ. Γ, Μαραγκού και Μυκόνου κ. Κ. Κουκά, του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτη, Δημοτικών Συμβούλων και πολλών πιστών, οι οποίοι προσήλθαν, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος άγιος Σύρου αναφέρθηκε στους Νεομάρτυρες και ειδικώτερα στον τιμώμενο Άγιο Κωνσταντίνο τον Υδραίο, τονίζοντας ότι μετά τη μετάγνωσή του δεν έζησε ω "κρυπτοχριστιανός", όπως θα μπορούσε, αλλά ομολόγησε την πίστη του στο Χριστό έως και του μαρτυρικού του τέλους. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την πρόσκλησή του και υπογράμμισε ότι ο Άγιος σήμερα, που έρχεται, με την μεταφορά της τιμίας Εικόνας του από την Ερμούπολη της Σύρου, ενώνει τις κοινωνίες Ρόδου και Σύρου, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, οι οποίες μόνο ενωμένες μπορούν να δημιουργήσουν και να διεκδικήσουν το αύριο, που πολλοί σήμερα το αμφισβητούν.

Το πρωί της Τετάρτης 14 Νοεμβρίου, κυριώνυμη ημέρα της μνήμης του Πολιούχου μας, τελέσθηκε, πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου ἁγίου Σύρου και συλλειτουργούντων των ως άνω Αρχιερέων. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε πάνδημη λιτάνευση των ιερών Λειψάνων του Αγίου και, επί κιλλίβαντος, της ἐξ Ερμουπόλεως κομισθείσης ιεράς Εικόνας του, πλαισιούμενη από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ρόδου, μαθητές όλων των Εκπαιδευτηρίων της πόλεως με τις σημαίες τους και άγημα Στρατού. Προ των πυλών του Δημαρχιακού Μεγάρου τελέσθηκε Αρτοκλασία και ανεπέμφθη Δέηση, με την ολοκλήρωση της οποίας ο Σεβασμιώτατος μας ευχαρίστησε τους Αρχιερείς και όλους τους παραστάντας στις εκδηλώσεις και ευχήθηκε ο Άγιος Κωνσταντίνος πάντοτε να μας δίνει δύναμη και χάρη ώστε να οδηγούμαστε στην αυτοσυνειδησία της πίστεως και των παραδόσεων του ευσεβούς Γένους μας και να συνεχίζουμε με υπομονή και αισιοδοξία τον καθημερινό μας αγώνα. Εν συνεχεία, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος ευχαρίστησε με τη σειρά του τους Αρχιερείς, στους οποίους και προσέφερε κρυστάλλινο Σταυρό.

Share: