Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Copyright ©2017 imr.gr

Disable Preloader
Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Ορατόριο για τον Πολιούχο

Μία ανεπανάληπτη βραδιά πολιτισμού και θρησκευτικής κατάνυξης, είχε την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της Ρόδου προχθές το βράδυ στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού Ρόδου. Στο πλαίσιο του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, πολιούχου της Ρόδου, παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση  το ορατόριο του ποιητή Δημήτρη Μπρούχου «Για μια φλεγόμενη ψυχή… Κωνσταντίνος ο Υδραίος, Άγιος Νεομάρτυς»!

Η όλη εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και για αυτήν συνεργάστηκαν ο Δήμος Ρόδου, το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ και τα Εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία».

Ο ποιητής και δημιουργός του ορατορίου Δημήτρης Μπρούχος παρουσίασε με τη σύμπραξη των εκλεκτών καλλιτεχνών που τον πλαισίωσαν, ένα μοναδικής αξίας και αισθητικής έργο που κατάφερε να καθηλώσει και να συγκινήσει όλους τους παρευρισκόμενους που γέμισαν ασφυκτικά τον ιερό ναό, σε μια μυσταγωγική βραδιά γνήσιας θρησκευτικής πίστης με υποβλητική μουσική, γλαφυρή αφήγηση,  και εξέχουσες ερμηνείες.

Η Ρόδος τίμησε τον πολιούχο της με λαμπρότητα, με ένα έργο που μέσα από την καλλιτεχνική του αρτιότητα φανέρωσε όλες τις πτυχές της ζωής και του μαρτυρίου του Αγίου, χωρίς να υπολείπεται σε συναισθήματα και πνευματικότητα.
Την βραδιά προλόγισε η κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη, Προϊσταμένη του ΔΚΣΜΡ, ενώ στην ανάγνωση των  αφηγηματικών μερών του ορατορίου συμμετείχαν ο ποιητής και συνθέτης Δημήτρης Μπρούχος και ο δημοφιλής ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός.

Ο μουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων «Ροδίων Παιδεία» Γιώργος Ξανθόπουλος έπαιξε πιάνο και έκανε τις εναρμονίσεις ενώ οι σολίστες Μαίρη Δούτση και Φωκίων Μπαρμπόκας απέδωσαν τις μονωδίες του έργου. Τα λυρικά μέρη του ορατορίου συμπλήρωσαν οι χορωδίες Νέων «Αρίων» και Ενηλίκων «Ροδίων Εμμέλεια» των Εκπαιδευτηρίων «Ροδίων Παιδεία».

Το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού επισφράγισε την βραδιά που ολοκληρώθηκε με σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, ο οποίος συγκινημένος συνεχάρη τους συντελεστές και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο πολιούχος μας τιμήθηκε με ένα τόσο αξιόλογο έργο, δημιουργώντας μια σπουδαία παρακαταθήκη για το μέλλον.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος έκλεισε την εκδήλωση δίνοντας θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και συμμετέχοντες, επεσήμανε ότι ήταν και δική του επιθυμία η σύνθεση του ορατορίου ώστε να τιμηθεί ο προστάτης της πόλης μας, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο για το αισθητικό αποτέλεσμα όσο και για την υψηλή ποιότητα εκτέλεσης και ερμηνείας του έργου.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου και ο Δήμαρχος Ρόδου τίμησαν τους συντελεστές της εκδήλωσης προσφέροντάς τους συμβολικά αναμνηστικά δώρα.


(Πηγή: Η ΡΟΔΙΑΚΗ)

Share: