Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Copyright ©2017 imr.gr

Disable Preloader
Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Σχολή Γονέων

Με την ομιλία τοῦ κ. Κωνσταντίνου Κορναράκη, Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το βράδυ της Παρασκευής 8 Μαρτίου 2019, στην αἰθουσα του Ροδινίου, έκλεισε ο εφετινός κύκλος ομιλιών της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Η Σχολή Γονέων λειτουργεί ήδη από το 2012 και αποτελεί  μία προσπάθεια της Μητρόπολεώς μας  να συμπορευθεί μαζί με τους γονείς, καθώς  και να προετοιμάσει τους  υποψήφιους γονείς,  για το δύσκολο αλλά και όμορφο έργο της ανάπτυξης και διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους.  Για την επίτευξη αυτών των στόχων προσκαλεί από όλη την Ελλάδα ομιλητές με γνώσεις και εμπειρία στα θέματα της οικογένειας. 

Φέτος πραγματοποιήθηκαν συνολικά έξι συναντήσεις με επτά θέματα και ομιλητές. Ασχολήθηκε με θέματα επικεντρωμένα στα παιδιά σε σχέση με τους γονείς. Οι συναντήσεις βοήθησαν τους γονείς να γνωρίσουν τον κόσμο των παιδιών τους, να έλθουν σε επαφή με τους προβληματισμούς και τα προβλήματά τους, να ετοιμάσουν τα παιδιά τους για την αληθινή ζωή. Επιχειρήθηκε πολλαπλή προσέγγιση του παιδιού, στα πλαίσια της συζυγική σχέσης, στο σχολείο, στο ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. 

Τα θέματα που μας απασχόλησαν ήταν:

1. «Είσαι ο καλύτερος γονιός!».  Με τον Αρχ. Ανδρέα Κονάνο.

 2. «Παράγοντες που επηρεάζουν τη σχολική επίδοση. Η γονεϊκή παρέμβαση και οι επιδράσεις. Πρακτικές προσεγγίσεις». Με την Κυριακή Κούβαρη. Διευθύντρια του Γυμνασίου της Ι.Μ. Πειραιώς και παιδοψυχολόγο.

3. «Γνωρίζοντας καλύτερα το παιδί μας». Με τον Νίκο Δ. Σαμπαζιώτη. Σύμβουλο επικοινωνία και  Διοικητικός, Διευθυντής του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, Υπεύθυνο των εκδόσεων «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ».

 4. «Ανατρέφω το παιδί μου, ετοιμάζω το μέλλον του». Με τη Θεοδώρα Τριπικέλη-Σαμπαζιώτου. Νηπιαγωγός και Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Προσχολικής ηλικίας στα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

 5. «Ετοιμάζοντας τα παιδιά μας για την αληθινή ζωή. Από τον Ναρκισσισμό στη συνύπαρξη". Με τον Ηλία Λιαμή Μουσικοπαιδαγωγό Θεολόγο και συγγραφέα.

6. «Γονείς και παιδιά: Παλεύοντας να βγάλουμε μία άκρη». Με τον Ελευθεριάδη Γ. Ελευθέριο, Ψυχολόγος Μ.Sc.και συγγραφέα.

 7. «Γονείς και «δύσκολα» παιδιά. Για μία καλύτερη προσέγγιση». Με τον Κωνσταντίνο Κορναράκη Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τομέα της Χριστιανιακής Ηθικής και Βιοηθικής.

Όλες οι συναντήσεις προσανατολίστηκαν προς μία καλύτερη κατανόηση της ψυχολογίας των παιδιών, προτρέποντας και προτείνοντας στους γονείς, με πρακτικούς τρόπους τη δημιουργία υγιούς οικογενειακού περιβάλλοντος σχέσεων για την ανάπτυξη των παιδιών τους. Με προσευχή και πνευματική ζωή, με ευέλικτα όρια, με ποιοτικό χρόνο, με γνήσια αγάπη και αποδοχή, με προσπάθεια και αλληλοκατανόηση, δεν δημιουργούμε τις τέλειες σχέσεις (που άλλωστε δεν υπάρχουν) αλλά σχέσεις αληθινές και καρδιακές με τα παιδιά μας.  

Απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες προς όλους τους ομιλητές που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μας. Προς τους εθελοντές της σχολής γονέων που βοηθούσαν στην προετοιμασία της αίθουσας, τη διοίκηση της ΔΕΡΜΑΕ, τον υπεύθυνο της αίθουσας κ. Νικόλαο Μανωλά, το τηλεοποτικό σταθμό Θάρρι, καθώς και όλους, όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και συμμετείχαν ενεργά στην επιτυχία των δράσεων της Σχολής Γονέων. 

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε Ο φιλάνθρωπος Πατέρας να  γονιμοποιήσει όσα ακούστηκαν αυτή την περίοδο 2018-2019 λειτουργίας της Σχολής Γονέων ούτως ώστε να υπάρξει πρόοδος και θετική αλλαγή στις σχέσεις με τα παιδιά μας.  

Ευχόμαστε στους Γονείς και τα ζευγάρια που συμμετείχαν στην φετινή περίοδο στις συναντήσεις της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεώς Ρόδου να βιώνουν όμορφες και αληθινές σχέσεις με τα παιδιά τους.  

 

Share: