Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Copyright ©2017 imr.gr

Disable Preloader
Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Μεγάλη Εβδομάδα-Πάσχα 2022

Με αθρόα συμμετοχή  του πληρώματος της τοπικής μας Εκκλησίας και επισκεπτών του νησιού μας, ύστερα από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, έλαβαν χώρα οι Ακολουθίες  της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας σε όλες τις Ενορίες και τις ιερές Μονές της Μητροπόλεως μας με επίκεντρο, κατά την καθιερωμένη λειτουργική τάξη, τον Μητροπολιτικό ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου και τον Καθεδρικό ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ιδιαίτερα αθρόα υπήρξε η συμμετοχή των πιστών στις Ακολουθίες των Αγίων Παθών, του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως, του Επιταφίου και της Αναστάσεως.

Της Ακολουθίας του Επιταφίου ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προέστη στον Καθεδρικό ιερό Ναό και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος στον Μητροπολιτικό ιερό Ναό.

Με κατάνυξη και αναστάσιμη λαμπρότητα εορτάστηκε η "Εορτή των Εορτών", η λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου (23 Απριλίου 2022) αφίχθη στο αεροδρόμιο “Διαγόρας“ της Ρόδου το Άγιο Φως, το οποίο και παρέλαβε ο Θεοφιλέστατος άγιος Ολύμπου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε κατά την Παννυχίδα, προέστη της τελετής της Αναστάσεως καί τέλεσε την Πασχαλινή Θεία Λειτουργία, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό με την παρουσία σύσσωμης της τοπικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και χιλιάδων πιστών. Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας  απηύθυνε προς ολόκληρο το εκκλησίασμα εγκάρδιο Αναστάσιμο χαιρετισμό, συνεχάρη τους εκατοντάδες πιστούς που παρέμειναν στην Θεία Λειτουργία και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, ευλόγησε και διένειμε τα πασχαλινά αυγά.

Την Κυριακή του Αγίου Πάσχα τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αγάπης στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό, με τη συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου αγίου Ολύμπου, των Εφημερίων της πόλεως Ρόδου και εκπροσώπων των τοπικών Αρχών. Μετά την ένδυση του Σεβασμιωτάτου και των Ιερέων, που πραγματοποιήθηκε κατά το έθος στην αίθουσα του ιστορικού κτιρίου του "Καζουλείου" εκπαιδευτηρίου, σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, με την συμμετοχή στρατιωτικού αγήματος και της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρόδου. Μετά την άφιξη της πομπής στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό τελέστηκε η Ακολουθία του Εσπερινού, κατά την διάρκεια του οποίου έγινε η ανάγνωση του Ευαγγελίου σε 4 γλώσσες (Ελληνικά, Λατινικά, Αγγλικά και Τουρκικά). Στη συνέχεια από τον Άμβωνα ο Πανοσ/τος Αρχιμανδρίτης π. Θεωνάς Καμπέρης ανέγνωσε το Πατριαρχικό Πασχαλινό Μήνυμα, εψάλη από τους χορούς των Ψαλτών το πολυχρόνιον της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και έγινε η διανομή των πασχαλινών αυγών.

Share: