Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Copyright ©2017 imr.gr

Disable Preloader
Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Εκδήλωση "Δωδεκάνησα-Μικρασία"

Το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022, έλαβε χώρα στη Ρόδο, στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου, στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως μας με θέμα: «Δωδεκάνησα-Μικρασία».

Την εκδήλωση χαιρέτισε Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο οποίος με τον συνήθη σαφή, ακριβή και περιεκτικό λόγο του έκανε μια διεισδυτική ανάλυση του νοήματος της επετείου αυτής του Ελληνισμού, επικαιροποιώντας την με το σήμερα. Ακολούθησαν οι κεντρικές ομιλίες των κ. Σταύρου Παπαδόπουλου, Διδάκτορος Ιστορίας της Εκπαίδευσης και Κυριάκου Χονδρού, ερευνητή και συγγραφέα. Ο κ. Σταύρος Παπαδόπουλος παρουσίασε την εισήγηση με τίτλο: «Σχέσεις Δωδεκανήσου-Μικρασίας: ο ρόλος της Ιταλικής διοίκησης νήσων Αιγαίου στο Μικρασιατικό ζήτημα και οι επιπτώσεις της Μικρασιατικής Καταστροφής στο Δωδεκανησιακό ζήτημα». Η παρουσίαση του κ. Παπαδόπουλου ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κι εμπεριστατωμένη, με αποκαλυπτικές πληροφορίες σχετιζόμενες με σημαντικά δημόσια έγγραφα της εποχής.

Το ίδιο ενδιαφέρουσα υπήρξε και η ομιλία του κ. Κυριάκου Χονδρού με θέμα: «Η συνδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου στους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής». Πράγματι, καταλυτική υπήρξε η συνεισφορά της Μητροπόλεως Ρόδου στην περίθαλψη των προσφύγων της εποχής. Άλλωστε, η Εκκλησία με τον κλήρο της έχει διατελέσει πάντα αρωγός και στυλοβάτης του έθνους μας στους αγώνες και στις αγωνίες του.

Την εκδήλωση συνόδευσαν μουσικά η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ρόδου υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Παναγιώτη Μανουσάκη και ένα παραδοσιακό μουσικό σχήμα υπό τη διεύθυνση του κ. Μιχάλη Καλαεντζή. Η χορωδία των Ιεροψαλτών απέδωσε με πολύ κατανυκτικό τρόπο ύμνους του Χρυσοστόμου Σμύρνης και των Αγίων Νεομαρτύρων της Μικράς Ασίας, εμπνέοντας στο κοινό μια πραγματική θρησκευτική μέθεξη. Το παραδοσιακό σχήμα του κ. Καλαεντζή, από την άλλη, παρουσίασε τραγούδια από τη Μικρά Ασία.  Δεξιοτέχνες οι μουσικοί, αλλά και οι ερμηνευτές, ενθουσίασαν τον κόσμο που τους καταχειροκρότησε. Ιδιαίτερα υποβλητικός, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης, ήταν ο θρήνος για την προσφυγιά και τον ξεριζωμό που αντιπροσώπευε το τραγούδι «Όλα μας τα καράβια», το οποίο ερμήνευσαν με μοναδικό τρόπο οι γυναίκες, Ελληνίδες και Ουγγαρέζες, της χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Καρυάτιδες», ενός συλλόγου της Ουγγαρίας που δείχνει έμπρακτα ζωηρό ενδιαφέρον για τον ελληνικό πολιτισμό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, επίσης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος, Εκπρόσωποι του Στρατηγού Διοικητή της 95 ΑΔΤΕ και Εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαρούλα Γιασιράνη, η Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας στα Δωδεκάνησα κ. Αλίκη Μοσχή, ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης κ. Σέργιος Αϊβάζης.

Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε με επιτυχία η Διδάκτωρ Φιλολογίας και καθηγήτρια του Γενικού Λυκείου Αφάντου, κ. Στέλλα Π. Βουτσά.

Στόχος της επετειακής εκδήλωσης ήταν η καλλιέργεια της συλλογικής μνήμης, ώστε να διαφυλαχθεί ζωντανή η ιστορική ανάμνηση. Και ο στόχος αυτός κατά κοινή ομολογία επετεύχθη χθες κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά. Γιατί, όπως επισήμανε ο πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης, έχουμε δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση στη μνήμη. 

Share: