Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Copyright ©2017 imr.gr

Disable Preloader
Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Κυριακή Τυρινής - Α' Κατανυκτικός Εσπερινός (Εσπερινός της Συγχωρήσεως)

Την Κυριακή της Τυρινής (17 Μαρτίου 2024) εορτάστηκε πανηγυρικά η μνήμη του Οσίου Χριστοδούλου του εν Πάτμω, από τον Σύλλογο Πατμίων Ρόδου στον Ενοριακό ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Θεωνά Καμπέρη, τον Προϊστάμενο του ιερού Ναού π. Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ, και τον Διάκονο Νικηφόρο Γιαννίκο. Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον Όσιο Χριστόδουλο και την διαχρονική προσφορά της Μονής του και στον Πάτμιο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Παρθένιο Παγκώστα, ο οποίος εκοιμήθη το 1805 στην Ιαλυσό (Τριάντα) και ο τάφος βρίσκεται στό κέντρο του ιερού Ναού. Ακολούθησε το μνημόσυνο του αοιδίμου Πατριάρχου και κατόπιν στον αύλειο χώρο του ιερού Ναού η Αρτοκλασία και η διανομή του Αντιδώρου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού παρετέθη δεξίωση κατά την οποία προσφώνησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατμίων Ρόδου Ευθύμιος Χατζηκώστας. Την μνήμη του Οσίου τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας και Βασίλης Υψηλάντης, ο Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας και Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, Γεώργιος Πάττας, οι πολιτευτές Ευδοκία-Αποστολίδη Πάττα, Φωτεινή Αττιτή, ο π. πρόεδρος ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου Μηνάς Νικολάου και πλήθος κόσμου. Πρόεδροι και μέλη των παροικιακών συλλόγων Δωδεκανήσου έδωσαν επίσης το παρών και συγκεκριμένα ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Πατμίων Ρόδου Νικόλαος Γρύλλης, η πρόεδρος της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου Μαρία Βάλλα, η πρόεδρος του Παννισυριακού Συλλόγου Ρόδου Σοφία Δημητριάδη, η πρόεδρος του Συλλόγου Τηλίων Ρόδου Πόπη Κατσουράκη, ο πρόεδρος της Παγκωακής Αδελφότητας Ρόδου Μιλτιάδης Κώτσου, μέλη του Συλλόγου Χαλκιτών Ρόδου, των Φίλων της Αστυπάλαιας Ρόδου, η πρόεδρος Ελένη Τσίκκη και μέλη του Συλλόγου Γυναικών Ιαλυσού.

Το εσπέρας, με τη συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ολύμπου κ. Κυρίλλου, του ιερού Κλήρου της πόλεως Ρόδου και την αθρόα προσέλευση των πιστών, έλαβε χώρα στον Μητροπολιτικό ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός  της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Εσπερινός της Συγχωρήσεως-Συγγνώμης), χοροστατούντος από του παραθρονίου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας. Τους χορούς πλαισίωσαν Ιεροψάλτες–Μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ρόδου.

Τον Κατηχητήριο Λόγο της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ανέγνωσε από τον άμβωνα ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος π. Θεωνάς, στο τέλος δε της αναγνώσεως εψάλη το Πολυχρόνιο Αυτής.

Προ του «Δι’ ευχών», ανεγνώσθη η Συγχωρητική ευχή από τον Σεβασμιώτατο και ακολούθησε κατά το έθος η συγχώρηση.

Ευχόμαστε προς όλους ευλογημένο και καρποφόρο πνευματικά το στάδιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Share: