Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Copyright ©2017 imr.gr

Disable Preloader
Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Πασχάλιον Μήνυμα (2009)

ΚΥΡΙΛΛΟΣ

δια της χάριτος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού Μητροπολίτης της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Ρόδου, προς τον ιερόν κλήρον και τον φιλόχριστον λαόν της καθ'  ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.
 
Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά
               
 ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
 
«Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί· Πάσχα Κυρίου Πάσχα». Οι χαρμόσυνες κωδονοκρουσίες εξαγγέλουν και εφέτος, επαναλαμβάνουν για μια ακόμη φορά, μέσα στην ανοιξιάτικη μυροβόλο αυτή νύκτα το μοναδικό γεγονός, «το μόνον καινόν υπό τον ήλιον», της Αναστάσεως του Σωτήρος. Ο παθών και σταυρωθείς και ταφείς Κύριος «προήλθεν εκ του μνήματος ως Νυμφίος». Η ζωή «εκ του τάφου ανέτειλε». Έκτοτε «ζωή πολιτεύεται». Το εκκλησιαστικό γεγονός στο οποίο μετέχουμε το πολίτευμα της αναστάσιμης ζωής ευαγγελίζεται. Η πίστη μας στην βεβαιότητα της Αναστάσεως στηρίζεται και ο λόγος της είναι η έκφραση της πασχαλίου εμπειρίας της Εκκλησίας μας.
 
Οι πρώτοι Μάρτυρες της Αναστάσεως, οι Μυροφόρες γυναίκες και οι Άγιοι Απόστολοι, θα μείνουν έκθαμβοι μπροστά στο κενό μνημείο. Θα ευαγγελισθούν της Αναστάσεως το κήρυγμα από τους λευχειμονούντας Αγγέλους. Θα αξιωθούν της οράσεως του Αναστάντος. Θα λάβουν ως αναστάσιμο δώρο την χαρά και την ειρήνη. Θα συμφάγουν μαζί του και θα συνοδοιπορήσουν. Θα διαπιστώσουν και θα ομολογήσουν ότι καιγόταν η καρδιά τους όταν περπατούσαν μαζί του προς Εμμαούς. Θα τον αναγνωρίσουν κατά την στιγμή της κλάσεως του άρτου. Το Υπερώο, η θάλασσα της Τιβεριάδος, η Γαλιλαία και το όρος των Ελαιών θα σηματοδοτήσουν τους τόπους της εμπειρίας τους. Η βεβαιότητα τους ότι «Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας» θα γίνει ο μυριόστομος ύμνος που ψάλλουμε και πάλι θα ψάλλουμε εκφράζοντας την χαρά της πίστεως μας και τον ασίγαστο πόθο για μετοχή στο γεγονός της αυθεντικής ζωής, την οποία «δεν την σκιάζει φοβέρα καμιά», μάλιστα δε η φοβέρα του θανάτου.
 
 Ο βιολογικός θάνατος, αγαπητοί αδελφοί, είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο στην ζωή του κάθε ανθρώπου. Ως Χριστιανοί τον αντικρύζουμε με ελπίδα γιατί ο αναστάς Σωτήρ τον κατετρόπωσε. Αλλά πριν την στιγμή του βιολογικού θανάτου αναρωτηθήκαμε ποτέ, αλήθεια, πόσες μπορεί να είναι οι γεύσεις θανάτου στην ζωή του καθενός από μας, στην ζωή του κάθε ανθρώπου προσωπικά αλλά και στην κοινωνική μας ζωή; Πανηγυρίζουμε την νίκη επί του θανάτου και εύλογα θα μπορούσε κάποιος να εκφράσει την αμφιβολία του. Ο φόβος και η ανασφάλεια του συγχρόνου ανθρώπου, η αβεβαιότητά του για το μέλλον, οι οποιεσδήποτε κρίσεις και τα αποκυήματά τους, η εξουδένωση του ανθρωπίνου προσώπου, η απαξίωση αρχών και ηθικών αξιών, η ανεργία, η φτώχεια και οι πόλεμοι, η απειλή της τρομοκρατίας, ο ευτελισμός της ποιότητας της ζωής, η εμπορευματοποίηση της ανθρώπινης δυστυχίας, και τόσα άλλα, «ων ουκ έστιν αριθμός», τι άλλο μπορεί να είναι παρά πικρότατες γεύσεις θανάτου; Γεύσεις θανάτου ποικιλώνυμες κατά την διατύπωση, που συνοψίζονται όμως σε μια λέξη και αυτή είναι η λέξη αμαρτία.
       
Όποιες όμως και αν είναι οι διαπιστούμενες γεύσεις θανάτου στην ζωή μας η πραγματικότητα που διακηρύσσει η Εορτή είναι ότι ο Χριστός ανέστη. Το μήνυμα της Αναστάσεως είναι μήνυμα ελευθερίας, χαράς και ελπίδας, ειρήνης και καταλλαγής, μήνυμα αληθινής ζωής. Μήνυμα προοπτικής του μέλλοντος μας. Αρκεί να συνειδοποιήσουμε το γεγονός της κλήσεως μας ως Χριστιανών, ως μαθητών δηλαδή του Χριστού, ως ανθρώπων που μπορούν να βιώσουν την εμπειρία της Αναστάσεως εκκλησιάζοντας την ζωή και τα έργα τους, «επιτελούντες αγιωσύνην εν φόβῳ Θεού» δια της χάριτος του Πνεύματός Του.
         
Αγαπητοί αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω.
       
Ευχαριστούμε τον Αναστάντα Κύριο, ο οποίος μας αξίωσε να εορτάζουμε και εφέτος το σωτήριον Πάσχα Του. Δοξάζουμε το πανάγιο όνομά του και τον παρακαλούμε να εκχέει άπλετα το φως της Αναστάσεώς του στις καρδιές μας. Το μόνο φως που μπορεί να διασχίσει τα ερέβη και σκοτάδια του κόσμου τούτου και να μας παρέχει την βεβαιότητα της αληθινής ζωής και υπάρξεως.
     
Ευχόμαστε σε όλους έτη πολλά, ευλογημένα και καταυγαζόμενα από το ανέσπερο φως που ανέτειλε από τον πανάγιο Τάφο.
 
Άγιον Πάσχα του δισχιλιοστού και ενάτου σωτηρίου έτους
                 
Διάπυρος προς Χριστόν Αναστάντα ευχέτης πάντων ημών.
 
Ο  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΡΟΔΟΥ  ΚΥΡΙΛΛΟΣ
 
Share: