Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Copyright ©2017 imr.gr

Disable Preloader
Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Σύναξις Παναγίας Υψενής

Σύμφωνα με το παλαιό έθος κατά την Διακαινήσιμο εβδομάδα στα χωριά του νησιού μας λιτανεύονται οι εφέστιες ιερές Εικόνες με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων και την εισόδευση τους σε όλα τα σπίτια του χωριού, όπου ψάλλεται δέησις υπέρ υγείας των μελών της οικογενείας και προσφέρονται πασχαλινά αυγά και γλυκίσματα.

Η Ιερά Μονή Υψενής την Τετάρτη της Διακαινησίμου εορτάζει την Σύναξη της θαυματουργού εφεστίου Εικόνας της, η οποία με θαυματουργικό τρόπο αποκαλύφθηκε στον επανιδρυτή και νέο κτίτορα της Όσιο Μελέτιο. Σύμφωνα με την καθιερωμένη τάξη η ιερά Εικόνα το πρωΐ της Τρίτης της Διακαινησίμου μεταφέρεται στο διπλανό χωριό της Λάρδου, λιτανεύεται με επισημότητα και εισοδεύεται σε όλα τα σπίτια, όπου ψάλλεται δέηση. Η λιτάνευση διαρκεί όλη την ημέρα και στη συνέχεια μεταφέρεται με τα πόδια στην Ιερά Μονή, με την συμμετοχή δεκάδων πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος το εσπέρας της Τρίτης (26 Απριλίου 2022) μετέβη στην Ιερά Μονή και προέστη του πανηγυρικού Εσπερινού. Προ της Απολύσεως του Εσπερινού, στα προπύλαια της Ιεράς Μονής πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της ιεράς Εικόνας και ευλογήθηκε η αρτοκλασία. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους κατοίκους της Λάρδου και τον Εφημέριο τους π. Σάββα Παπαδημητρίου για τον ζήλο και τον κόπο τους να πεζοπορήσουν τόσο μεγάλη απόσταση, τηρώντας το έθιμο των προγόνων τους.

Μετά την Αρτοκλασία και την ομιλία του Σεβασμιωτάτου η Εικόνα μεταφέρθηκε στο Καθολικό, έγινε η Απόλυση και η διανομή των Πασχαλινών αυγών και στη συνέχεια προσφέρθηκε κέρασμα προς τους πολυπληθείς προσκυνητές στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής.

Share: