Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Copyright ©2017 imr.gr

Disable Preloader
Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Εορτή Κοιμήσεως Υπεραγίας Θεοτόκου

Σε κλίμα κατάνυξης και με την αθρόα συμμετοχή του πληρώματος της τοπικής μας Εκκλησίας και των επισκεπτών του νησιού μας εορτάστηκεη εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, το "Πάσχα του Καλοκαιριού". Στη Μητρόπολη μας πανηγύρισαν οι ιεροί Ενοριακοί Ναοί Ιαλυσού, Παναγίας Καθολικής Κρεμαστής, Σαλάκου, Ασκληπειού, Λίνδου, Έμπωνας και Αφάντου, οι ιερές Μονές Υψενής και Καλόπετρας και μεγάλος αριθμός παρεκκλησίων σε όλο το νησί, με επίκεντρο του εορτασμού τον ιερό Ενοριακό Ναό  Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος χοροστάτησαν των ιερών Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκου σε διαφόρους ιερούς Ναούς της Μητροπολιτικής μας περιφερείας.

Ο Σεβασμιώτατος το βράδυ του Σαββάτου, 13 Αυγούστου 2022, προέστη της Ακολουθίας του Επιταφίου της Υπεραγίας Θεοτόκου και της Λιτανείας στον ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιαλυσού.

Την παραμονή της Εορτής, Κυριακή 14 Αυγούστου: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε του Εσπερινού και προέστη της Ακολουθίας του Επιταφίου της Υπεραγίας Θεοτόκου και ακολούθως της λιτανείας στον ιερό Ναό Παναγίας Καθολικής Κρεμαστής, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος χοροστάτησε του Εσπερινού στον Ενοριακό ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού, ο άγιος Νουβίας χοροστάτησε στην ιερά Μονή Παναγίας Καλόπετρας  και ο Θεοφιλέστατος άγιος Ολύμπου χοροστάτησε του Εσπερινού και προέστη της Ακολουθίας του Επιταφίου της Υπεραγίας Θεοτόκου και της λιτανείας στον ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Έμπωνας.

Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε του Όρθρου και προέστη της τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων του Σεβ. αγίου Νουβίας και του Θεοφιλ. αγίου Ολύμπου στον ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, έλαβε χώρα η μεγαλοπρεπής  λιτανεία την οποία ακολούθησε το σύνολο των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών  Αρχών του Νησιού μας και πλήθος κόσμου. Ο Θεοφιλέστατος άγιος Μηδείας χοροστάτησε του Ὀρθρου και προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Εὐαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ο εορταστικός κύκλος της Εορτής της Κοιμήσεως έκλεισε με την πανήγυρη της Αποδόσεώς της, την Τρίτη 23 Αυγούστου 2022, με επίκεντρο του εορτασμού την ιερά Μονή Παναγίας Υψενής και τον ενοριακό ιερό Ναό Παναγίας "Καθολικής" Κρεμαστής ημέρα κατά την οποία εορτάζεται και η Σύναξη της θαυματουργού Εικόνας της επονομαζομένης «Καθολικής».


Στην ιερά Μονή Υψενής, την Τρίτη 22 Αυγούστου, χοροστάτησε του πανηγυρικού Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας κ. Σάββας χοροστάτησε του πανηγυρικού Εσπερινού στον ενοριακό ιερό Ναό Παναγίας "Καθολικής" Κρεμαστής συγχοροστατοῦντος του Θεοφιλεστάτου αγίου Ολύμπου..

Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε του Όρθρου και προέστη της Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντος του Σεβ. αγίου Νουβίας στον ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κρεμαστής. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος απέδωσε στον Δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνιο Καμπουράκη εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του ιερού Ναού τον χρυσό Σταυρό της "Παναγίας Καθολικῆς". Σχετικά προσφώνησε ο Προϊστάμενος του ιερού Ναού Αρχιμανδρίτης Μελίτων Μπέλλος, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο για τη συμβολή του στην επίλυση χρονιζόντων ζητημάτων του Ιερού Ναού. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, έλαβε χώρα μεγαλοπρεπής λιτανεία την οποία συνόδευσαν ο Δήμαρχος Ρόδου και το σύνολο των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και πλήθος  προσκυνητών από όλο το νησί.

Στην ιερά Μονή Υψενής χοροστάτησε του Όρθρου και τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος.

Share: