Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Copyright ©2017 imr.gr

Disable Preloader
Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Η Εικόνα της Παναγίας Σπηλιανής στη Ρόδο- Εορτή Ευαγγελισμού και Συνάξεως τοπικών Αγίων.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Εορτής του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και της Συνάξεως Πάντων των εν Ρόδῳ διαλαμψάντων Αγίων (Δʹ Κυριακή των Νηστειών) η Ιερά μας Μητρόπολη υποδέχθηκε με αισθήματα πνευματικής χαράς και αγαλλιάσεως την εφέστιο ιερά Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της "Σπηλιανής" την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Την ιερά Εικόνα μετέφερε από την ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιανής Νισύρου ο Καθηγούμενος της Παν/τος Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος Καλλιστής και τα Μέλη της Μοναστηριακής Επιτροπής. Μετά την υποδοχή, μπροστά στο κτίριο των Δικαστηρίων Ρόδου, ακολούθησε ο πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής και εψάλη κατά την τάξιν η Δʹ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ο οποίος στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε τον άγιο Καθηγούμενο και τη συνοδεία του για τον κόπο που υποβλήθηκαν, παρακαλώντας να μεταφέρουν τις ευγνώμονες ευχαριστίες του στον Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ για την άδεια μεταφοράς της ιεράς Εικόνας στη Ρόδο.

Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου αγίου Ολύμπου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η Δοξολογία, και στη συνέχεια η Επιμνημόσυνη Δέηση και η κατάθεση στεφάνων στον Βωμό της Πατρίδας, με την παρουσία των τοπικών Αυτοδιοικητικών και Στρατιωτικών Αρχών. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Εκπαιδευτικός κ. Στυλιανή Βουτσά.

Το εσπέρας του Σαββατου 25 Μαρτίου στον ως άνω Καθεδρικό ιερό Ναό, χοροστάτησε του Εσπερινού της "Συνάξεως πάντων των εν Ρόδῳ Αγίων" και της Ακολουθίας του Παρακλητικού Κανόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου "Σπηλιανής" ο Θεοφιλέστατος άγιος Ολύμπου.

Την επαύριο, Κυριακή Δʹ των Νηστειών, της Θείας Λειτουργίας και του καθιερωμένου Μνημοσύνου των αοιδίμων Μητροπολιτών Ρόδου και των Ευεργετών της Εκκλησίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην χορεία των τοπικών μας Αγίων και τη σημασία της Εορτής τους για την τοπική μας Εκκλησίας, καθώς επίσης και στην προσφορά των αειμνήστων Προκατόχων του τονίζοντας τη συμβολή τους στη διαφύλαξη της Ελληνορθοδόξου αυτοσυνειδησίας του πληρώματος του νησιού μας σε καιρούς δυσχειμέρους.

Του Κατανυκτικού Εσπερινού το εσπέρας της Δʹ Κυριακής των Νηστειών χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας και μίλησε ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Σταύρος Κοφινάς, Συντονιστής του Δικτύου Ποιμαντικής στο χώρο της υγείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με θέμα: "Ησθένησε η ψυχή μου Χριστέ, σώσον με! Ιατρεύοντας τον τραυματισμένο μας εαυτό".

Η ιερά Εικόνα της Παναγίας "Σπηλιανής"  παρέμεινε στον Καθεδρικό ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 26 Μαρτίου. Η συμμετοχή των πιστών Χριστιανών μας ήταν αθρόα και συγκινητικές οι εκδηλώσεις ευλάβειας προς το ιερό τούτο κειμήλιο των Δωδεκανήσων και της πίστεως μας.

Share: