Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Copyright ©2017 imr.gr

Disable Preloader
Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΡΟΔΟΥ (1951-1988)

Γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς στις 23 Δεκεμβρίου 1907, από τη Μαρία Μάνεση και τον Ευάγγελο Συνοδινό. Τα εγκύκλια μαθήματα παρακολούθησε στο σχολείο της γενέτειράς του και τις γυμνασιακές σπουδές περάτωσε στο Αργοστόλι. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο, εργάσθηκε ως υπάλληλος στην Αγροτική Ασφάλεια του νησιού του(1930-1933).
Στις 16 Αυγούστου 1933 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Ηλείας Αντώνιο. Το ίδιο έτος ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών  και παράλληλα διορίστηκε Διάκονος στον πανεπιστημιακό ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Καπνικαρέας. Με υποτροφία του Κληροδοτήματος των Κεφαλλήνων, Θεαγένους και Έμμας Λιβαδά περάτωσε τις σπουδές του τον Ιανουάριο του 1938, με βαθμό πτυχίου, «Άριστα». Στις 6 Νοεμβρίου του 1938, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και ανέλαβε καθήκοντα Εφημερίου στον Ναό της Καπνικαρέας. Υπηρέτησε ὡς Υπογραμματεύς και Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ως Καθηγητής στο Β΄ Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών.
Στις 15 Νοεμβρίου 1945 εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Γενναδίου με τον ψιλό τίτλο Απαμείας και ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητροπόλεως. Μητροπολίτης Ρόδου εξελέγη το 1951.
Εκοιμήθη στις 29 Απριλίου 1988 σε ηλικία 79 ετών και ετάφη στον τάφο των Αρχιερέων στο Κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου.

Share: