Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Copyright ©2017 imr.gr

Disable Preloader
Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πρωτόκολλο συνεργασίας για την ανάδειξη και ενίσχυση του Προσκυνηματικού και Θρησκευτικού Τουρισμού υπέγραψαν, την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024,  η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η Υφυπουργός Έλενα Ράπτη και ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, και ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

Από το 2013, το Υπουργείο Τουρισμού, εκπροσωπούμενο και τότε από την Υπουργό Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, και οι εν Ελλάδι Εκκλησίες, είχαν καταρτίσει επιμέρους Πρωτόκολλα Συνεργασίας µε στόχο την προστασία, την ανάδειξη και την προβολή σημαντικών θρησκευτικών µμνημείων, τόπων λατρείας, περιοχών και προσκυνημάτων της χώρας µας, την προσέλκυση και ανάπτυξη των ταξιδιών θρησκευτικού ενδιαφέροντος, με αποτύπωμα στην βελτίωση της γενικότερης τουριστική εικόνας της Ελλάδας την αύξηση των επισκεπτών, και την επιμήκυνσή της τουριστικής περιόδου.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου έγινε στο πλαίσιο της 2ης συνεδρίασης της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής του Προσκυνηματικού Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού, υπό την προεδρία της αρμόδιας για τον Προσκυνηματικό Τουρισμό, Υφυπουργού κυρίας Έλενας Ράπτη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης, της Διοίκησης του Αγίου Όρους, των Υπουργείων Πολιτισμού, Τουρισμού και του ΕΟΤ.

Η Υφυπουργός Τουρισμού δήλωσε: “Η προστιθέμενη αξία της πρωτοβουλίας υπογραφής του Κοινού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας από τους εκπροσώπους των Εν Ελλάδι Εκκλησιών και του Υπουργείου Τουρισμού και η ένωση δυνάμεων και δράσεων, είναι κομβικής σημασίας για την ανάδειξη των Προσκυνημάτων και των σημείων ενδιαφέροντος σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Η Θρησκευτική κληρονομιά της Ελλάδας είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα εξωστρέφειας και προσέλκυσης επισκεπτών από κάθε γωνιά του πλανήτη όταν αξιοποιείται μεθοδικά και αποτελεσματικά ως εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας. Αυτός είναι ο κοινός στόχος και η δέσμευση της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής Προσκυνηματικού Τουρισμού”.

Η επικαιροποιημένη και εφ᾿ όλης της ύλης συνεργασία που υπεγράφη, περιλαμβάνει ειδικές και γενικές δράσεις που μεταξύ άλλων εστιάζουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινών δράσεων για την προστασία, ανάδειξη, προβολή και προώθηση των ιερών μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου αυτών και της ευρύτερης περιοχής που βρίσκονται.

Ακόμα προβλέπεται η παραγωγή και προώθηση, µέσω της ανταλλαγής προγραμμάτων, εξειδικευμένου διαφημιστικού υλικού, εκδόσεων, ταινιών, και άλλων σύγχρονων και καινοτόμων επικοινωνιακών μέσων.

Επίσης ενδεικτικά στο πρωτόκολλο συνεργασίας υπάρχουν και πρωτοβουλίες όπως: καταγραφή των σημαντικότερων Προσκυνηματικών µμνημείων και θρησκευτικών προορισμών από τις εν Ελλάδι Εκκλησίες , µε τις απαραίτητες χρηστικές πληροφορίες. Ανάρτηση του σχετικού πληροφοριακού υλικού στο διαδίκτυο από το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία µε τους αρμοδίους από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Συνοδικό Γραφείο της Αναπτύξεως των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και τη Συνοδική Επιτροπή Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας της Κρήτης που αντιστοίχως θα αναρτήσουν τις σχετικές πληροφορίες και στις επίσημες ιστοσελίδες τους.

Στη 2η συνεδρίαση της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής του Προσκυνηματικού Τουρισμού παραβρέθηκαν επίσης ο κύριος Μύρων Φλουρής Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος ως πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κρήτης, ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, ο κ. Πολύκαρπος Ευσταθίου και ο κ. Βασίλειος Τζέρπος ως εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο Αναπληρωτής Διοικητής Αγίου Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου, ο Ιερομόναχος Γέροντας Νικόδημος Λαυριώτης ως εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, η κ. Αγγελική Βαρελά ως εκπρόσωπος του ΕΟΤ, η κ. Ιουλία Παπαγεωργίου ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, η κ. Παναγιώτα Διονυσοπούλου Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού και ο κ. Ηλίας Τζιώρας επιστημονικός συνεργάτης της Υφυπουργού Τουρισμού.

Share: